No Image

Майстер з ткацтва дає майстер-класи у стінах музею

Здавна людей заворожувало мистецтво ткацтва. У давніх греків мойри, у римлян парки і у давніх скандинавів норни пряли ніті людських доль. Ткацтво дорівнювалося до священодійства та надавало майстрам рівноваги.

No Image

Видано каталог “Вотуми у зібранні ДНІМ”

Каталог презентує колекцію вотумів Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького, що сформувалася на початку ХХ століття. Подібно до інших феноменів традиційної культури, звичай приносити вотивні дари до храму тісно пов’язаний із способом життя та потребами людей у річищі християнського світосприйняття.

No Image

Презентація монографії С.А. Таранушенка “Дерев’яна монументальна архітектура Лівобережної України”

Серія, яка видається Харківським приватним музеєм міської садиби з 2010 року на сьогодні налічує більше 20 тематичних альбомів, як з окремими розвідками Стефана Таранушенка (у значній своїй частині так і не надрукованих за життя автора), так і цілком нових, підготованих на основі матеріалів його грандіозної фототеки. Потужність (і незавершеність) серії обумовлено широтою інтересів Стефана Таранушенка в сфері зацікавлень якого знаходився практично увесь матеріальний світ старої України: одяг і килими, меблі і груби, господарські будови і вітряки, селянські хати і панські маєтки, православні церкви, католицькі костьоли, єврейські синагоги і практично вся її географія: Слобожанщина, Поділля, Полісся, Київщина, Чернігівщина, Полтавщина, Південь…

No Image

Матеріали з сімейного архіву В. Грінченка

21 вересня в місті Запоріжжя на місці знахідки Вознесенського культового комплексу було встановлено пам’ятний знак його першовідкривачеві, видатному українському археологу Володимиру Автономович Грінченку, співробітнику Дніпропетровського музею в період з 1929 по 1931 рік, учаснику Дніпробудівської експедиції під керівництвом Д.І. Яворницького.

No Image

Дипломатичний корпус іноземних держав відвідав стіни історичного музею

22 вересня 2012 року представники дипломатичного корпусу з понад 20-и зарубіжних країн (Надзвичайні та Повноважні Посли Алжиру, Афганістану, В’єтнаму, Єгипту, Індонезії, Іраку, Республіки Корея, Малайзії, а також представники дипломатичних установ з Азербайджану, Киргизстану, Польщі, Росії, Таджикистану, Японії, Координатор проектів ОБСЄ в Україні) відвідали виставку «Історія та сучасність Петриківського декоративного розпису», підготовлену спільно Дніпропетровським національним історичним музеєм імені Д.І. Яворницького та Дніпропетровським художнім музеєм. Виставка пройшла за підтримки губернатора Дніпропетровщини Олександра Вілкула та сприяння Міністерства закордонних справ України у контексті ініціативи України про набуття Петриківським розписом статусу нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

No Image

В Новомосковську проходить виставка картин Федора Клименка “Рідне Присамар’я”

На Дніпропетровщині в Новомосковському історико-краєзнавчому музеї імені Петра Калнишевського проходить виставка народного художника України Федора Клименка «Рідне Присамар’я». Це особлива подія для міста й регіону, адже майстер пензля подарував свою найціннішу колекцію – 42 картини – міській громаді, яка буде зберігатися у міському історико-краєзнавчому музеї ім. П. Калнишевського. Захід проходить у рамках регіональної комплексної програми розвитку культури та мистецтва, що ініційована губернатором Олександром Вілкулом.

No Image

Інформація про колекцію петриківського декоративного розпису із зібрання ДНІМ

Інформація про колекцію петриківського декоративного розпису із зібрання Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. І. Яворницького. Серед численних колекцій в музейній скарбниці, витвори петриківських майстрів можна […]

No Image

Історія петриківського декоративного розпису в колекції ДНІМ

Матеріали щодо історії петриківського декоративного розпису в колекції Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І.Яворницького Вступ В Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Д.І.Яворницького зберігається цінная колекція творів […]

No Image

Відкриття виставки з історії розвитку петриківського розпису

В Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Д.І. Яворницького в межах виставки “У всякого своя доля…” (зал № 8) розгорнута велика і змістовна експозиція творів майстрів петриківського народного розпису та матеріалів з історії зародження і розвитку цього унікального явища Дніпропетровщини. Експонуються найкращі вироби петриківських майстрів живопису з фондів історичного і художнього музеїв, а також твори сучасних майстрів з Центру декоративного розпису смт. Петриківка. Саме сюди завітають гості Дніпропетровської області 22-23 вересня 2012 р. – представники дипломатичного корпусу зі всього світу, щоб ознайомитись з історією, художніми особливостями, своєрідністю петриківського декоративного живопису.

No Image

Теми круглих столів на осінній період 2012 р. в Музейному центрі О.П. Блаватської та її родини

17 вересня, 17:00
Тема 1. Літературно-мистецька композиція за творами О.П. Блаватської.
Читання уривків з книги О.П. Блаватської «З печер та нетрів Індостану», у супроводі фотослайдів (2 частина).
Голос Безмовності.
01 жовтня, 17:00
Тема 2. Символізм у працях Є.П. Блаватської. по збірки Є.П. Блаватська «Хроніки пізнання істини»