No Image

До музею передано скриню кінця ХІХ ст.

31 жовтня до фондів Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького було передано скриню з розписом кінця ХІХ – початку ХХ ст.

Дарувальник скрині – Кравченко Юрій Володимирович, заступник генерального директора Дніпропетровського металургійного комбіната м. Дніпродзержинськ.

Адміністрація музею висловлює щиру подяку Юрію Володимировичу за збереження історико-культурної спадщини нашого регіону!

No Image

Фото-виставка “Вони визволяли наш край”

До 69-ї річниці визволення Дніпропетровська та 68-ї річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників в ДНІМ, в залі, присвяченій Великій Вітчизняній війні, експонується фото-вернісаж “Вони визволяли наш край”. Автори фото-портретів ветеранів: Ілля Ратман і Микола Лєгостаєв, фотостудія Prostudio.

No Image

Вітаємо музей Ф.П. Решетнікова з 50-річчям!

Засновано в 1962 р., взятий на облік по лінії Міністерства культури в 1990 р. як музей на громадських засадах. Звання народного присвоєне в 1997 р. З 2009 р. музей отримав статус комунального закладу культури Сурсько-Литовської сільської ради. Площа – 134 кв. м. Зберігається 250 музейних предметів – картини і матеріали про життя та творчість художника Федора Решетнікова, який народився в цьому селі.

No Image

IV тиждень національного гончарного здвиження

18 жовтня 2012 р. у центрі українського гончарства, с. Опішне на Полтавщині, відбувся IV тиждень національного гончарного здвиження, на якому було представлено керамічні експонати Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького (директор Надія Іванівна Капустіна). В рамках другого національного конкурсу керамологічних музейних експонатів «КераМузЕк – 2012» (29.06-30.10.2012) наш музей був одним з експонантів і отримав другу премію в номінації «Академічна кераміка» за експонати «Сервіз до кави» та «Бонбоньєрка», а також третю премію в номінації «Археологічна кераміка» за експонат «Посудина з двома вухами».

No Image

Діорама зустріла свого десятимільйонного відвідувача!

26 жовтня 2012 р., до 69-ї річниці визволення міста Дніпропетровськ від фашистських загарбників, діорама “Битва за Дніпро” зустріла свого десятимільйонного відвідувача. Ним став студент Дніпропетровського […]

No Image

Десятимільонний відвідувач діорами “Битва за Дніпро”

Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д.І. Яворницького до дня визволення Дніпропетровська від німецько-фашистських загарбників зустрічає десятимільонного відвідувача діорами “Битва за Дніпро” 26 жовтня 2012 року.

No Image

Славетний запорозький отаман

У пантеоні української слави особливе місце займає постать кошового війська Запорозького Івана Дмитровича Сірка. В пантеоні, зрозуміла річ, мисленному, бо справжнього пантеону у нас немає, […]

No Image

Виставка пам’яті М.Ф. Пушного

Михайло Федорович Пушний з 1964 по 1988 рік керував студією образотворчого мистецтва Палацу студентів,яка є однією з найстаріших в Україні.
На цій же виставці переважно представлені полотна студійців, створених уже в незалежній Україні. Виставка сформована як з творів минулих років, так і з сучасних картин колишніх студійців. Вона надзвичайно розмаїтна як за тематикою, так і за формально-художнім спрямуванням, в чому і полягає її привабливість.

No Image

Сірко: останні роки життя

Загроза московському цареві з боку турків і татар.— Чутки про зносини Сірка з турецьким султаном, кримським ханом та Юрієм Хмельницьким.— Звістка Самойловичу від Сірка про […]