No Image

Міні-виставки до 70-річчя визволення Дніпропетровська

29 жовтня 2013 р. в молодіжному парку імені Леніна в районі льодової арени можна було побачити мешканцям та гостям міста не лише реконструкцію форсування р. Дніпро військами 152-ї стрілецької дивізії але й відвідати міні-виставки, що були створені Дніпропетровським національним історичним музеєм ім. Д.І. Яворницького.

No Image

Дні Латвії в Дніпропетровській області

29-30 жовтня 2013 року відбудуться Дні Латвії в Дніпропетровській області, приурочені до 95-ї річниці проголошення Латвійської Республіки. В заходах візьме участь почесний гість – Президент Латвії (1993-1999 рр.) Гунтис Улманис. Дні Латвії в Україні проходять вже вдруге. Перший раз Дні Латвії були організовані в 2012 році у Львівській області.

No Image

«Дніпровська фіалка»

У програмі виставки будуть представлені сотні сучасних сортів фіалок (сенполій) зарубіжної та вітчизняної селекції, а також інші кімнатні рослини, представлені колекціонерами і селекціонерами України. У виставці візьмуть участь колекціонери з Дніпропетровська, Києва, Сімферополя, Одеси, Харкова, Луганська, Запоріжжя. Представники ВВЦ і «Дома фіалки» в Москві і Вологді (Росія).

No Image

Богатирі з’являються і тепер

В рамках традиційного (восьмого) осіннього Свята Івана Манжури 30 жовтня 2013 р. о 16.00 в музеї «Літературне Придніпров’я» відкривається літературно-мистецька виставка, присвячена 100-річчю з дня надрукування поеми-казки «Трьомсин Богатир» українського поета, вченого-фольклориста Івана Манжури (1851-1893). Структура експозиції передбачає ретроспективний показ життя казки-мрії І. Манжури у слові та мистецтві за 100-ліття – від першодруку в часописі «Дніпрові хвилі» (1913) до ілюстрованих та наукових видань останніх років (2013).

No Image

“Квіти пам’яті” в оселі Д.І. Яворницького

22 жовтня 2013 року в Меморіальному будинку-музеї Д.І.Яворницького відбувся вже традиційний майстер-клас, проведений в рамках співробітництва з Центром української культури Міського палацу дітей та юнацтва. Цього разу відвідувачів музею навчали мистецтву декоративного розпису з елементами «петриківки», ознайомили з основними техніками нанесення традиційного українського орнаменту на посуд. Участь у майстер-класі брали учні 6 класу СШ № 75 разом із класним керівником Інною Михайлівною, з ними ділилася досвідом і вміннями майстриня Центру української культури Лариса Вікторівна Переяславець.

No Image

Виставка дніпропетровських художників «Місто – єдність несхожих»

Тринадцять художників, пов’язаних з нашим містом своїм життям і творчістю представляють глядачу свої роботи різні за формою і змістом, абсолютно несхожі, як несхожі їх автори. Для кожного з авторів Дніпропетровськ – місто його творчого становлення: хтось тут народився, вчився, продовжує жити і творити, хтось отримавши основи майстерності знайшов себе у іншому місті, а хтось, навпаки приїхав з іншого міста і залишився тут назавжди.

No Image

Більше двох тисяч воєнних експонатів пошуковці передадуть музею

Більше двох тисяч воєнних експонатів пошуковці передали Дніпропетровському історичному музею імені Д. Яворницького. 19 жовтня о 10 годині у Дніпропетровському національному музеї імені Д.І.Яворницького відбулася масштабна передача експонатів часів Великої Вітчизняної війни, виявлених на місцях колишніх боїв однією з основоположних та провідних організацій Всеукраїнського громадського об’єднання «Союз «Народна Пам’ять» – Історико-пошуковою організацією «Пошук-Дніпро».

No Image

Конкурс “Козацькому роду нема переводу”

За ініціативою управління культури та мистецтв Дніпропетровської міської ради та Дніпропетровської дитячої художньої школи № 1 в музеї «Літературне Придніпров’я» презентована виставка робіт учнів художніх шкіл та шкіл мистецтв із різних міст України.

No Image

Дні українського козацтва у стінах музею

10-13 жовтня 2013 р. у Дніпропетровському національному історичному музеї пройдуть Дні українського козацтва. У ці дні у музеї відбудеться ряд заходів, присвячених великому православному святу Покрови Пресвятої Богородиці та пам’яті про найколоритнішу сторінку нашої історії – добу козаччини.

No Image

Конференція “Музеї ХХI сторіччя – нові реаліі, нові підходи, нові можливості”

П’ять музеїв Дніпропетровської області (Дніпропетровські національний історичний та художній музеї, музей історії міста Дніпродзержинська, Павлоградський історико-краєзнавчий музей, музей міста Жовті Води — 7 працівників музеїв і культури) взяли участь у ІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Музеї ХХI сторіччя – нові реаліі, нові підходи, нові можливості. Коммунікативна модель музею в соціо-культурному просторі» (Україна, Автономна Республіка Крим, Євпаторія-Бахчисарай, 2-6 жовтня 2013 р.).