No Image

Виставка “Шевченкіана Анатолія Фоменка”

Безцінна, з 2000 одиниць, колекція Шевченкіани невтомного збирача, колекціонера, професора Анатолія Кузьмовича Фоменка, була подарована ним Дніпропетровському національному історичному музею ім. Д. Яворницького у 1999 році. У її складі 350 книжок з творами Тараса Шевченка і видань, присвячених його життю та творчості, 593 листівки (понад 100 дореволюційних видань) з портретами Т. Шевченка, репродукціями його живописних та графічних творів, малюнків; листівки, створені за сюжетами його віршів, із зображенням пам’ятників йому, місць перебування поета тощо. До цього щиросердного дарунка входять також 220 значків, 56 медалей, 230 екслібрисів, 150 філателістичних експонатів.

No Image

Захід до 200-річного ювілею Т.Г. Шевченка

У цьому році виповнюється 200 років з дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Наразі в нашій державі запланована та втілюється у життя низка заходів, серед яких є такі масштабні, як проведення міжнародного літературного конгресу, всеукраїнського Шевченківського форуму, завершення видання повного зібрання творів Тараса Шевченка у 12 томах та «Шевченківської енциклопедії» у 6 томах, видання «Кобзаря» іноземними мовами, спорудження до 2014 року пам’ятника Т.Г.Шевченку у м.Астані у Республіці Казахстан тощо.

No Image

Виставка до до 100-річчя з дня народження Є.С. Березняка

Виставка в сьомому залі Історичного музею розповідає про Героя України, видатного розвідника періоду Великої Вітчизняної війни, заслуженого вчителя України, доктора педагогічних наук, почесного громадянина Києва та Дніпропетровська, яким пишається і якого вшановує Дніпропетровщина, де він народився, виховувався і довгий час працював.

No Image

Міні-виставка “Челюскінська епопея”

Арктичний похід на пароплаві «Челюскін» тривав протягом липня 1933 р. – лютого 1934 р. маючи на меті відпрацювати доставку вантажу по трасі Північного морського шляху та наукові дослідження в ході експедиції. 13 лютого 1934 р. пароплав був затиснутий кригою та затонув в районі Берингової протоки. Екіпаж в кількості 104 особи висадився на кригу та розбив табір. Протягом 5 березня – 13 квітня 1934 р. екіпаж був евакуйований за допомогою авіації.

No Image

КОБЗАР: феномен української культури

Виставка присвячена кобзарству як унікальному явищу світової культурі, коріння якого сягає давніх часів. Воно стало невід’ємною частиною української історії та музичної культури, на його творчій платформі у ХІХ ст. зростало багато видатних митців, серед них – Великий Кобзар Т.Г. Шевченко. Недарма перша збірка його поезій отримала коротку і ємну назву «Кобзар». Врешті-решт, ця назва стала лейтмотивом усієї творчості Тараса Григоровича.

No Image

Проект “Рівні можливості” отримав грант від МКУ

Відомі діячі української культури – члени Експертної ради “Ярмарок ідей для культури” відібрали 14 кращих культурно-мистецькі проектів, які будуть реалізовані спільно з Міністерством культури у 2014 р.