No Image

В день Великої Перемоги запрошуємо відвідати музей!

Шановні відвідувачі, гості й мешканці міста Дніпропетровська! Традиційно 9 травня – в день Великої Перемоги – двері музею відкриті для вас!
Ми запрошуємо вас відвідати діораму «Битва за Дніпро», залу Великої Вітчизняної війни, а також тимчасові виставки воєнної тематики, присвячені 70-річчю визволення України від німецько-фашистських загарбників. Ми пам’ятаємо, ми пишаємось! Ветеранам вхід безкоштовний.

No Image

2014 – рік музейних ювілеїв!

Хронологія музейних ювілеїв 2014 року: 1974 р. – 40 років тому закінчено будівництво нового приміщення музею та діорами – прибудови до старого музейного будинка (архітектор В.О. Зуєв). 9 березня 1979 р. – 35 років від дня нагородження творчого колектива музею, за проведення реконструкції, створення діорами і нової музейної експозиції, Державною премією ім. Т.Г. Шевченка (Ватченко, Зуєв, Бут, Овєчкін, Ривін, Коротков, Прокудо)

No Image

«Безсмертний полк». Громадянська ініціатива вдячних нащадків.

Безсмертний полк. Громадянська ініціатива вдячних нащадків. Візьми портрет свого героя. Пройдемо разом маршем переможців фашизму. 9 травня в День Великої Перемоги. О 10 годині ранку. Збір поблизу танка генерала Пушкіна. Збережемо для майбутніх поколінь Велику Перемогу.

No Image

Унікальні предмети часів Хазарського каганату поповнили фонди музею

14 квітня 2014 року фонди ДНІМ поповнилися унікальними предметами часів Хазарського каганату (ІХ ст.). Це близько 30 предметів з заліза та бронзи, які були знайдені на території Харківської області (Печенізький район) в одному з поховань. Можливо ці речі належали кавалеристу зі знатного роду. Серед унікальних речей (хоче весь комплекс є унікальним) можна виділити: ланцюг для підвішування казану та туші, ритуальний меч (зігнутий у кільце), персні, фібула та стріли.

No Image

Великодній захід в історичному музеї (2014)

17 квітня історичний музей провів традиційні заняття, присвячені Великоднім святам. Співробітники розказали дітям однієї з місцевих шкіл історію пасхальних свят. Музейники підняли з фондів унікальні експонати, які ілюструють євангельські події — тайну вечерю, події страстної пятниці та неділі. Діти побачили потір, діскос ХІХ століття, хрещатий покрівець, сударій, воздух ХVIII ст. і почули про релігійний зміст та сенс страстного тижня.

No Image

Міні-виставка до 110-річчя з дня народження К.Ф. Стародубова

В експозиції 8-ї зали Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького відкрилась меморіальна виставка до 110-ї річниці з дня народження академіка НАН України Стародубова Кирила Федоровича, побудована на оригінальних документах, фотографіях, нагородах вченого з фондів музею та з колекції Большакова Володимира Івановича, ректора Придніпровської Державної академії будівництва та архітектури.

No Image

Майстер-клас в будинку-музеї Яворницького

08 квітня 2014 року в меморіальному будинку-музеї Д.І. Яворницького відбувся черговий майстер-клас з Петриківського розпису під керівництвом майстра народної творчості Центру української культури «Коло калинове» Дніпропетровського міського палацу дітей та юнацтва — Переяславець Лариси Вікторівни.

No Image

Красносельський. Людина, архітектор, колекціонер.

Виставка продовжує серію виставок, що презентують катеринославських – дніпропетровських колекціонерів, збирачів та меценатів. У нашому музеї зберігається безліч цікавих пам’яток історії та мистецтва, які надійшли до нас з приватних колекцій А.Я. Фабра (колишнього Катеринославського губернатора), Я.Д. Грахова (директора гімназії, першого завідувача музею), О.М. Поля (почесного громадянина Катеринослава, чиє ім’я носив наш музей до 1917 р.), Д.І. Яворницького (вченого, директора музею), В.Я. Левінсона, П.П. Проніна, Г.П. Алєксєєва, Н.П. Урусова та ін.

No Image

Посол Бельгії відвідала історичний музей

4 квітня 2014 р. Дніпропетровський Національний історичний музей відвідала надзвичайний і повноважний посол Бельгії в Україні – Яна Зікмундова. Екскурсію по залах музею провела старший науковий співробітник музею – С.О. Капустіна. Оглянувши музейну експозицію, посол залишила свій відгук в книзі для Почесних відвідувачів музею.