No Image

В музеї відбулось щорічне свято “Чисті джерела”

25 травня цього року Дніпропетровський історичний музей організував і провів музейне свято «Чисті джерела». Свято проводиться з 1989 року і присвячене Міжнародному дню музеїв – 18 травня. Як завжди, в цей день до музею приходять народні умільці, і на майданчику біля музею з’являється справжнє Місто Майстрів.

No Image

«Урок-казка»: Нагородження переможців конкурсу

22 травня 2014 року в Меморіальному будинку-музеї Д.І. Яворницького відбувся традиційний захід нагородження вихованців ЦУК МПДЮ переможців міського дитячого конкурсу в рамках Всеукраїнського «Урок-казка». Учасників урочистого зібрання привітали науковці музею та представники міського Палацу дітей та юнацтва, які в подальшому провели церемонію нагородження переможців.

No Image

Музейне свято просто неба “Чисті джерела” (2014)

Запрошуємо на щорічне музейне свято просто неба “Чисті джерела”. ПРОГРАМА СВЯТА «ЧИСТІ ДЖЕРЕЛА». 11.00 – відкриття свята
11.20 – виступ фольклорного гурту «Козацькі скарби». 11.35 – ігри. 11.45 – виступ фольклорного гурту «Козацькі скарби». 12.00 – виступ вокальної студії єврейського общинного центру імені Розалін Горвін «THE BEST» під керівництвом Вікторії Карпович. 12.30 – виступ зразкового хореографічного ансамблю «Веселка»

No Image

“Музей і театр: перевтілення”. Постфактум

17 травня 2014 року Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д.І. Яворницького вже традиційно приєднався до міжнародної акції «Ніч музеїв» і подарував місту незабутнє свято. З 19:00 до 01.00 години ночі музей радо приймав відвідувачів та захоплював незвичайним дійством. Черга з бажаючих потрапити на «Ніч музеїв» простягнулася від дверей музею на півкварталу. Всього за 6 годин цієї ночі залами музею пройшло більш ніж тисяча сімсот відвідувачів.

No Image

Інтерактивний захід “Парк Шевченка: в пошуках історії”

20 травня в Меморіальному будинку-музеї Д.І. Яворницького відбувся інтерактивний захід «Парк ім.. Шевченка: в пошуках історії» у якому взяли участь учні 6 класу СШ № 67. Діти пішли по слідах таємничого документу, що відкривав юним шукачам незвідані куточки та захоплюючу історію Центрального парку ім. Т.Г. Шевченка.

No Image

Перша світова війна в регіональному вимірі

У 2014 р. вся світова спільнота, наукові кола відмічають 100-річчя з початку Першої світової війни, в яку з обох боків (супротивники) були втягнуті здебільшого країни Європи й інших регіонів світу, і яка принесла мільйони жертв, руйнацію населенню багатьох країн. Війна мала свої наслідки, негативно відбилась і на житті Катеринославської губернії — нашого краю.

No Image

Музей і театр: перевтілення (2014)

Головною весняною загальноєвропейською культурною подією є «Ніч музеїв», один із найпопулярніших щорічних музейних заходів. Ще у 1999 році Міністерство культури та комунікації Франції закликало музеї відкрити двері для відвідувачів вночі, а з 2005 р. акція отримала сучасну назву і щороку проводиться під егідою ICOM та UNESCO. «Ніч музеїв» відразу набула популярності і зараз відбувається одночасно в 42 країнах Європи. Майже 2000 музеїв не сплять один раз на рік, працюючи для всіх тих, кому цікаво побачити незвичайний музей у незвичний час.

No Image

Міжнародний день музеїв

18 травня вже протягом 36 років (започатковано у 1977 р., святкується з 1978 р.) уся міжнародна громадськість відзначає ДЕНЬ МУЗЕЇВ. В одних музеях проходять цікаві виставки, наукові конференції, в інших показуються сеанси “Нічного музею”, організуються музейні свята просто неба, дні відкритих дверей тощо. Одним словом, 50 тисяч музеїв світу у 200 країнах (550 музеїв України) святкують свій професійний день, демонструючи свої успіхи й досягнення щодо комплектування, збереження, обліку, вивчення і популяризації унікальних історико-культурних пам’яток, а також виокремлюючи і наголошуючи на тих проблемах, які існують у музейній галузі в зв’язку з нестачею коштів, відсутністю уваги урядовців і громадськості, з суто фахових кризових питань у музейній сфері, зокрема у напрямку експозиційної, реставраційної діяльності тощо.

No Image

Пішохідна екскурсія “Стежками Дмитра Яворницького”

Пішохідна екскурсія дозволить екскурсантам пройти стежками Дмитра Яворницького, щоб дізнатися більше про його долю, стосунки з людьми та громадську діяльність. Маршрут загалом повторює той шлях, яким Д.І. Яворницький ходив з будинку на роботу та на відпочинок. Екскурсія проводитиметься співробітниками будинку-музею Д.І. Яворницького 2 рази на місяць по неділях з 14 до 16 години.

No Image

Яку Україну шукали українці?

13 травня 2014 року в Меморіальному будинку-музеї Д.І. Яворницького було проведено відкритий захід Державного вищого навчального закладу «Дніпропетровський транспортно-екномічний коледж» на тему «Яку Україну шукали українці» з історії української суспільно-політичної думки ІІ пол.. ХІХ-ХХ ст.