No Image

Виставка фотографій «Птахи України. З любов’ю»

Існує у світі братство зачарованих птахами людей, які не уявляють своє життя без можливості регулярно виходити на побачення зі своїми обранцями. Бьордвотчінг (від англ. “bird watching” – спостереження за птахами) як рух зародився у Великобританії. В дуже короткий час це захоплення поширилось по всій планеті, i Україна не стала винятком. Захоплення світом крилатих живих істот збагачує і наповнює життя особливим змістом, а ті з аматорiв, хто на такі побачення бере з собою фотоапарат, дарують щасливу можливість зблизька подивитися в очі нашим меньшим пернатим братам по планеті Земля тисячам глядачів. Роботи саме таких майстрів зібрані на виставці «Птахи України. З любов’ю».

No Image

Клуб “Прометей” у стінах будинку-музею Яворницького

На цей раз студенти –правознавці першого курсу групи ПР-13-1/9 підготували театралізовану композицію, присвячену 900-річчю написання першого руського літопису «Повісті временних літ» славнозвісним літописцем Нестором. Усю велич даної події можна оцінити лише в контексті культурного життя Київської Русі.

No Image

Знайдено невелику стелу половецьких часів

В квітні 2014 р. співробітниками відділу археології ДНІМ проводилась археологічна розвідку в районі курганного могильника неподалік від Ігренського кладовища Самарського району м. Дніпропетровська. Біля підніжжя насипу одного з курганів (найбільшого серед групи) виявили декілька кам’яних брил: одна з них – прямокутна масивна плита, інша виявилась невеликою статуєю – стелою (розміри 68 х 25 х 13 см). При більш ретельному дослідженні були встановлені вік та культурна приналежність статуї – ХІ ст. н. е., середньовічні тюркські племена (можливо ранні половці).

Хранители вечности (“Каменные бабы”). Каталог

Каталог презентує колекцію кам’яної пластики яка зберігається у фондах історичного музею. А це найбільше зібрання не тільки на Україні, але і в Європі – 89 статуй! В колекції музею є і найдавніші статуї епохи раннього металу (ІІІ – ІІ тис. до н.е.) і скіфська колекція, але переважає саме колекція половецьких ідолів.

No Image

Майстер-клас «Лялька – мотанка» в будинку Яворницького

12 та 17червня 2014 року в Меморіальному будинку-музеї Д.І. Яворницького були проведені майстер-класи «Лялька – мотанка» під керівництвом майстра народної творчості Центру української культури «Коло калинове» Дніпропетровського міського палацу дітей та юнацтва — Лавринець Наталії Миколаївни.

No Image

Відкриття виставки “Духовні центри Придніпров’я”

3 червня 2014 р. о 15.00 у виставковій залі Меморіального будинку-музею Д.І. Яворницького відбулося відкриття фотовиставки-квесту «Духовні центри Придніпров’я». До уваги відвідувачів були представлені старовинні та сучасні світлини релігійних споруд нашого краю: православних, католицьких, протестантських, іудейських та мусульманських.

No Image

Інтерактивна екскурсія-гра в стінах будинку-музею Яворницького

3 червня 2014 року в Меморіальному будинку-музеї Д.І. Яворницького була вперше проведена інтерактивна екскурсія-гра для дітей середнього шкільного віку. У ній взяли участь учні 8-в класу Ліцею інформаційних технологій при ДНУ ім. О. Гончара, які були поділені на дві команди. Вони виконували різноманітні завдання та змагалися за звання ерудитів.

No Image

Майстер-клас з техніки “Мука-сіль”

3 червня 2014 року в Меморіальному будинку-музеї Д.І. Яворницького відбувся черговий майстер-клас з техніки «мука-сіль» під керівництвом майстра народної творчості Центру української культури «Коло калинове» Дніпропетровського міського палацу дітей та юнацтва — Лавринець Наталії Миколаївни.

No Image

VII Всеукраїнський історико-культурологічний фестиваль «Мамай-фест»

Музей історії м. Дніпродзержинська 6-8 червня місті Кам’янське – Дніпродзержинськ, проводить VII Всеукраїнський історико-культурологічний фестиваль «Мамай-фест», присвячений 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка. Фестиваль проводиться щорічно, він став традиційним. Під час цього колоритного дійства, присвяченого народній парсуні «Козак Мамай», відбудеться художня акція «Мамай єднає Україну» за участі Національної Спілки художників України: кожна область представлятиме власну інтерпретацію народної картини, які, мов пазли, складуть мапу України.

No Image

Музею подарували кам’яний полірований топірець епохи бронзи (ІІ тис. д.н.е.)

У фонди Дніпропетровського національного історичного музею (археологічна колекція) надійшов новий унікальний предмет – кам’яний полірований топірець епохи бронзи ( ІІ тис. д.н.е.). Сокирку передав житель міста Дніпропетровська – Воронін Юрій Васильович, який знайшов цей унікальний предмет прямо на городі своєї дачі (Солонянський район).