No Image

Надія захищає музей (до ювілею Н.І. Капустіної)

Буклет випущений до ювілею директора Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького Н.І. Капустіної і розповідає про її творчий шлях в історичному музею. Видання насичене тематичним фотоматеріалом та окремо приділена уваги бібліографії.

No Image

П.Т. Кононенко – поет та письменник

«Доля поета склалася так, що з незалежних від нього причин він мав досить тривалу літературну перерву». Ці слова відносились до дніпропетровського письменника П. Кононенка. За відомих обставин такою мовою користувалось радянське літературознавство, говорячи про сталінські репресії 1930-х років.

No Image

Аннотація створення та впровадження Проекту “Різне здоров’я – рівні можливості”

Проект передбачає підбір оригінальних експонатів з фондів ДНІМ, а також тактильних реплік. Для оснащення виставок та розділів постійної експозиції передбачається, зокрема, розробка та створення спеціалізованого мультифункціонального музейного обладнання, придатного для використання у музейних заходах як відвідувачами з особливими можливостями, так і повносправними відвідувачами

No Image

Підмогильний Валер’ян Петрович – дніпропетровський письменник

Народився на Катеринославщині. Навчався в Катеринославському реальному училищі. Перші літературні роботи Валер’яна Підмогильного з’явилися в Катеринославському журналі «Січ» в 1919 р. Перша книга – «Твори. Том 1»- вийшла в 1920 р. Підмогильний деякий час вчителював і працював у видавництві «Книгоспілка». Друкувався в різних журналах. У 1920-х роках перебував у літературних об’єднаннях АСПИС, «Панка» і «МАРС».

No Image

Пронченко Михайло Семенович – дніпропетровський поет

Михайло Пронченко народився 7 вересня 1909 р. в селі Вошиве-Покровське, що зараз є містом Апостолове Дніпропетровської області в бідній селянській родині. З дитинства він був змушений наймитувати, одночасно з навчанням у школі. Рано зацікавився українською історією, спадщиною запорозького козацтва.

No Image

Чапленко Василь Кирилович – дніпропетровський письменник

Чапленко В.К. народився 18 березня 1900 р. у селі Миколаївка (сучасний Новомосковський район на Дніпропетровщині). Закінчив школу, потім Павлоградську вчительську семінарію (1920), учителював у с. Юр’ївка Павлоградського повіту. Продовжив навчання на літературно-мовному відділенні Катеринославського вищого інституту народної освіти, вступив до аспірантури при науково-дослідній кафедрі українознавства (1925). Був членом літературної організації “Плуг”, редколегії журналу “Зоря”. Репресований у 1929 році у справі “СВУ”, відбув сім місяців ув’язнення, потім влаштувався на робітфак Дніпропетровського металургійного інституту. У 1932 р. шукав роботи в різних містах: Сталіно, Луганську, Ашхабаді, Ставрополі, П’ятигорську.

No Image

Виставка “Історія голодоморів в музейних та архівних колекціях”

З 17 по 31 травня 2014 року в Національному музеї “Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні” тривала документально-мистецька виставка “Історія Голодоморів в музейних та архівних колекціях”.

No Image

Відроджені до життя

Адміністрація та колектив історичного музею вдячний фахівцям Національного науково-дослідного реставраційного центру України (Київ), співробітникам Харківської філії реставраційного центру за проведення складних робіт.