No Image

Інформаційна довідка про роботу комунальних і громадських музеїв Дніпропетровської області за 2014 р.

Музейна галузь Дніпропетровської області налічує 132 музей (у 2013 року – 131), з них 24 комунальних, 1 державний (Металургійний музей України), 1 приватний (музей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» отримав статус окремої юридичної одиниці приватної власності) та 106 музеїв на громадських засадах на підприємствах, в установах, учбових закладах, клубах.

No Image

Виставка живопису “Закарпатський пейзаж”

Юрій Іванович Бобаль народився 27 січня 1945 р. в сільській родині. Любов до малювання проявив з раннього дитинства, беручи приклад з батька, який в юності займався самодіяльною творчістю. Після закінчення середньої школи в 1962 р. виїхав до Казахстану, де працював водієм. У 1964 р. був покликаний в армію, в будівельні війська. У ті роки самостійно почав малювати. У 1967 р. повернувся в рідні краї. Працюючи водієм, продовжував малювати пейзажі Закарпаття.

No Image

Відкриття фотовиставки “Зимове місто очима дітей”

25 січня 2015 р. о 14.00 в Меморіальному будинку-музеї Д.І. Яворницького відбулося відкриття фотовиставки “Зимове місто очима дітей”. Виставка створена на матеріалах дитячого фотоконкурсу, який було проведено поміж дітей віком до 17 років. Серед майже ста фоторобіт було обрано 30 найкращих, які найбільш чітко та оригінально розкрили краєзнавчу тематику конкурсу. На них відображені, як популярні місця Дніпропетровська: Катеринославський бульвар, Театр Опери та балету, парк ім. Т.Г. Шевченка, так і невідомі широкому загалу куточки нашого міста. Тематичним доповненням до світлин є роботи вихованців та майстрів Центру української культури Міського палацу дітей та юнацтва – зимові ляльки-мотанки, рушники, посуд, листівки тощо.

No Image

Фотовиставка “Зимове місто очима дітей”

Виставка створена на матеріалах фотоконкурсу, який було проведено поміж дітей віком до 17 років. Серед майже ста фоторобіт було обрано 30 найкращих, які найбільш чітко та оригінально розкрили краєзнавчу тематику конкурсу. На них відображені, як популярні місця Дніпропетровська: Катеринославський бульвар, Театр Опери та балету, парк ім. Т.Г. Шевченка, так і невідомі широкому загалу куточки нашого міста. Тематичним доповненням до світлин є роботи вихованців та майстрів Центру української культури Міського палацу дітей та юнацтва – зимові ляльки-мотанки, рушники, посуд, листівки тощо.

No Image

Селфі в експозиції ДНІМ

21 січня 2015 р. музеї всього світу приєдналися до Міжнародного флешмобу музейних селфі, що був започаткований Європейським проектом Culture Themes ще у 2014 р. (перший такий флешмоб відбувся 21 грудня 2014 р.).
Не стояли остронь і співробітники Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького. “Озброївшись” мобільним телефонами та смартфонами вони пішли до експозиції музею і засняли себе на фоні улюблених експонатів.

No Image

Захід присвячений Дню Соборності України (2015)

22 січня наша країна відзначає день соборності, день її духовної та територіальної єдності. Саме 22 січня 1919 року був проголошений акт злуки – акт об’єднання українських земель, що були довгими століттями поділені між різними державами. 22 січня у Києві на Софійському майдані Директорія урочисто проголосила Універсал Соборності, згідно з яким дві існуючі тоді українські держави – Українська Народна Республіка і Західноукраїнська Народна Республіка об’єднувались в єдину суверенну державу.

No Image

Сайт ДНІМ та музейна спільнота в соціальних мережах. Звіт за 2014 р.

2014 рік був дуже непростим як в нашій державі, так і в житті історичного музею. Нестабільна політична ситуація в Україні вплинула і на відвідуванність історичного музею та його філій як реально, так і віртуально. Населення міста й області більше цікавилися політикою і багато часу проводили в Інтернеті саме на тематичних сайтах і тому за 2014 р. статистичні дані по сайту музею гірнші, аніж за 2013 р.

No Image

Концерт-лекція про кобзарство

Музей «Літературне Придніпров’я» 18 січня 2015 р. 14.00. Концерт-лекція про кобзарство. Старосвітська бандура. Минувщина. Сучасність. Проводить Василь Жованик (Київ). Співогра, доповідь. Продаж тематичної літератури. Зібрані кошти будуть спрямовані на допомогу бійцям добровольчих формувань АТО.

No Image

Від фестивалю до фестивалю. 10-ліття фестивального руху: 2005-2015 рр. (статистика і хроніка подій)

У вересні 2015 р. Дніпропетровський національний історичний музей чекає працівників музеїв України та інших країн світу на 4-й Всеукраїнський музейний фестиваль «Музей і діти: дитячі програми, центри, музеї», присвячений 160-річчю від дня народження Д.І. Яворницького.