No Image

Звіт історичного музею щодо допомоги військовим пораненим в зоні АТО

Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д.І. Яворницького, завдяки підтримці наших відвідувачів, колег та партнерів, на допомогу пораненим військовим в зоні АТО зібрав 12 тисяч 972 гривні. Ці кошти було зібрано наступним чином:

No Image

Донька В.А. Строменка надіслала нову інформацію про свого батька та Яворницького

22 червня 2015 р. з Одеси до історичного музею надійшов лист від доньки В.А. Строменка, українського художника, науковця, політичного діяча та товариша Д.І. Яворницького з яким він дуже активно листувався (у фондах ДНІМ зберігається близько 90 листів від В.А. Строменка до Д.І. Яворницького).

No Image

“Майстерня митця: історія краю в скульптурі В. Небоженка”

Вперше перед відвідувачами постануть малі скульптурні варіації робіт, існуючих в наявності та в творчому задумі скульптора Володимира Небоженка, демонструючи складний творчий процес митця.

No Image

Фонди історичного музею поповнилися листами І.І. Дворника, учасника радянсько-фінської війни

Напередодні Дня пам’яті про війну (22 червня 1941 р. – день початку війни з фашизмом) працівники музею зустрілись з мешканцями шахтарського м. Тернівка, що на Павлоградщині, краєзнавцем Федором Гапчичем та Валентиною Дворник, у якої зберігаються цікаві родинні документи – листи, довідки, посвідчення, фотографії 1930-1940-х рр., пов’язані з долею її батька Аносова Івана Михайловича та батька її чоловіка Дворника Івана Івановича, звичайних мешканців Дніпропетровщини, пересічних громадян України.

No Image

Корнел Іонеску

Біографія: Корнел Іонеску — румунський дипломат. Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні.
Народився 31 серпня 1958 року в Лейчешт, повіт Арджеш, Румунія. У 1981 році закінчив Бухарестський університет, Факультет іноземних мов та літератур.

No Image

Археологічна розвідка у Синельниковському районі Дніпропетровської області

10 червня 2015 р. археологи Дніпропетровського історичного музею ім. Д.І. Яворницького та співробітник Центру охорони історико-культурних цінностей здійснили виїзд до Синельниковського району з метою вилучення антропоморфної стелидоби енеоліту – бронзового віку.

No Image

Виставка “Розмаїття релігій нашого краю”

Релігійна та світська історія нашого краю невід’ємно пов’язані, так само як буденність і віра у житті багатьох поколінь наших пращурів. Етнічна строкатість місцевого населення дозволяє нам апелювати й до розмаїття релігійного. Цей факт суттєво збагатив місцеву історію і навчив дуже різних місцевих мешканців уживатися разом. Останнє сторіччя перетасувало етнічну і релігійну складову картини регіону, суттєво змінивши її.