No Image

Програма до дня вшанування пам’яті Д.І. Яворницького

5 серпня 2015 р. виповнюється 75 років від дня смерті великого українця, дослідника історії запорозького козацтва, палкого прихильника та невтомного збирача народних традицій, культурних надбань Батьківщини – Дмитра Івановича Яворницького. Серпневого ранку 1940 р. зупинилося палке серце невтомного дослідника – вчений пішов з життя на 85-му році, залишивши по собі глибокій слід у душах сучасників, більше двохсот наукових і художніх праць та один з найбагатших музеїв в Україні, який сьогодні має ім’я свого фундатора та першого директора.

No Image

Музейні предмети, присвячені вшануванню пам’яті князя Володимира

В колекції Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.Яворницького зберігається чимало музейних предметів, присвячених діяльності та вшануванню пам’яті про князя Володимира Великого Х – ХІ ст. Зокрема, відвідувачі музею можуть оглянути наступні матеріали: в першій залі Історичного музею експонуються хрести-енколпіони – свідоцтва хрещення населення Київської Русі Володимиром, в наступних залах представлені різноманітні церковні християнські раритети (книги, ікони, хрести, воздухи, чаші) з православних храмів Катеринославської губернії ХVІІІ – ХІХ ст., які відтворюють етапи розповсюдження й утвердження православного хритиянства в нашому краї.

No Image

Музей збирає старі телефони

Співробітники Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького просять городян і жителів області приносити в історичний музей старі мобільні телефони.

No Image

Виставка наших друзів до Дня металургів (19 липня 2015)

До дня металургів ДЗ «МДМУ» (музей металургів у Дніпропетровську) підготував виставку, яка присвячена дню пам’яті видатного металурга, академіка Міжнародної інженерної академії Вадима Івановича Большакова (1938-2015). Представлена ​​детальна біографія В.І. Большакова, його наукове становлення і спадщина. Закінчивши з відзнакою Дніпропетровський металургійний інститут, він пройшов виробничу практику на ДМЗ, освоївши робочі спеціальності: токаря, слюсаря, фрезерувальника, почавши свою наукову діяльність з розробки та впровадження резино-металевих з’єднань в обладнанні металургійних агрегатів.

No Image

Міні-виставка до 75-річчя від дня народження Івана Сокульського

«Нам шлях прослався вгору…»: ці рядки Василя Стуса стали назвою міні – виставки, присвяченої 75-річчю з дня народження українського поета, відомого правозахисника Івана Григоровича Сокульського.

No Image

Поповнення збірки цінних паперів історичного музею триває

У 2014 році ми розповідали про надходження до Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького протягом 2011-2014 рр. від мецената Д.О. Піркла і його родини цінних паперів щодо історії промислового розвитку Катеринославської губернії, до складу якої входили сучасні Дніпропетровська, Луганська, Донецька і Запорізька області. На той час їх нараховувалося 178. Сьогодні ця збірка нараховує вже 192 одиниці

No Image

До 75-річчя поета-дисидента Івана Сокульського

13 липня виповнилося б 75 років з дня народження нашого земляка, відомого поета і правозахисника Івана Григоровича Сокульського. Не вагаючись його можна назвати одним із найяскравіших представників літературного дисидентського андеграунду на Придніпров’ї, принаймні, так сьогодні називають тих письменників – шестидесятників, які після розколу руху шестидесятників відійшли в опозицію, зазнали переслідувань, політичного й морального терору з боку репресивних органів.