No Image

Азартне місто Катеринослав: від більярду до гри в лото

Перед Першою світовою війною (1914-1918) в Катеринославі налічувалося чотири клуби азартних ігор. Всі вони постійно були переповнені любителями проводити вечори за грою в лото, карти і, звичайно, на більярді. За скромними підрахунками, в тодішньому Катеринославі щоночі в клубах проводило час понад тисячу осіб. Клуби об’єднували за спільною справою гравців, без різниці статі, віку, звання і стану.

No Image

Святкування 160-річчного ювілею Д.І. Яворницького

7 листопада 2015 р. виповнилося 160 років від дня народження видатного українського вченого-подвижника, «козацького батька», невтомного збирача старовини та фольклору, фундатора і першого директора Дніпропетровського національного історичного музею та активного діяча українського національного руху академіка Дмитра Івановича Яворницького (1855-1940). Цей знаменний день розпочався о 12-й годині біля пам’ятника вченому з покладання квітів до його могили. Теплими словами світлу пам’ять вченого вшанували директор ДНІМ Капустіна Надія Іванівна, декан історичного факультету ДНУ ім. Олеся Гончара, д.і.н., професор Світленко Сергій Іванович, а пані Аннєнкова Г.В. поділилась цінними спогадами про особисте знайомство з Дмитром Івановичем. Урочистий захід продовжив виступ гурту мандрівних дяків «Вертеп» з українськими народними піснями у сучасному виконанні. Гості свята побачили і почули неймовірне поєднання вікових українських народних традицій з сучасним музичним звучанням. А завершився виступ гурту «Вертеп» виконанням державного гімну України, до якого долучилися усі присутні.

No Image

Виставка робіт студентів театрально-художнього коледжу

Виставка присвячена 90-річчю від дня створення художнього відділення Дніпропетровського театрально-художнього коледжу. Навчальний заклад має багату історію і веде початок від 1925 р., коли на базі художніх курсів у Катеринославі був відкритий художній робітфак. У 1929 році було створено художньо-педагогічний технікум. Першим директором був відомий катеринославський художник, заслужений діяч мистецтв України, учень І.Ю.Рєпіна – М.М.Панін.

No Image

Нагородження лауреатів дитячого конкурсу «Дмитро Яворницький – видатна людина нашого краю та країни»

12 листопада о 14-й годині у Меморіальному будинку-музеї Д.І. Яворницького відбулось нагородження лауреатів дитячого конкурсу літературних творів та комп’ютерних презентацій «Дмитро Яворницький – видатна людина нашого краю та країни», який було приурочено до 160-річного ювілею «козацького батька». Переможці та номінанти конкурсу отримали дипломи І, ІІ та ІІІ ступенів та пам’ятні подарунки від Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького.

No Image

Виставка пам’яті Михайла Федоровича Пушного

Шановні друзі! Музей «Літературне Придніпров’я» запрошує Вас на мистецьку виставку, присвячену пам’яті Михайла Федоровича Пушного (1929 – 1996). Колективна виставка випускників студії образотворчого мистецтва Палацу студентів – дань поваги та любові учнів М.Ф.Пушного до свого вчителя.

No Image

Виставка художньої ляльки “Натхнення”

Школа лялькової майстерності «Студія ляльки» спільно з Дніпропетровським національним історичним музеєм ім. Д.І. Яворницького представляє щорічну Виставку художньої авторської ляльки та ведмедиків Тедді «Натхнення».

На українському грунті: книжкова графіка М. Погрібняка. Каталог

До 130-ї річниці від дня народження М.С. Погрібняка.
Перша спроба бібліографічного опису українських книжкових та періодичних видань, художньо оформлених і проілюстрованих художником-графіком М.С. Погрібняком (1885-1965).
Каталог ілюстровано матеріалами з фондів ДНІМ та ДХМ, приватних колекцій В.В. Бінкевича, А.К. Фоменка.

No Image

Презентація путівника по меморіальному будинку-музею Яворницького

До 160-річчя з дня народження академіка Д.І.Яворницького Дніпропетровський національний історичний музей видав путівник по меморіальному будинку-музею видатного вченого «Курінь Козацького Батька». Автори тексту Ангеліна Перкова та Наталія Чередник. Головний редактор Надія Капустіна. Макет – Юрія Малієнка (художника-дизайнера музею). Повнокольорове видання. Вміщено чорно-білі та кольорові фото, рідкісні світлини Дмитра Яворницького в будинку, біля нього, на розкопках, в історичному музеї тощо. Наклад – 1500 пр. Видавництво Арт-прес.