No Image

Дузь Параскева Кузьмівна (1904-198?)

Є люди, які не маючи ні високих посад, ні поважної освіти, стають на стільки необхідними, що без них історія закладів, колективів, де вони працювали, здається неповною, вихолощеною. Такою людиною для музейної справи цілого міста – обласного центру, була Параска Дузь. Народилась Параска Кузьмівна 8 жовтня 1904 р. в с. Перещепино Перещепинського району Катеринославської губернії (тепер це Новомосковський район Дніпропетровської області) в бідній селянській родині. Її батьки рано померли й вона виховувалась в родині родичів матері Заболотних.

No Image

Зустріч переможців міської олімпіади з історії з відомими істориками краю

12 квітня у Меморіальному будинку-музеї Д.І. Яворницького відбулася традиційна зустріч переможців міської олімпіади з історії з відомим істориком краю. Кожного року в оселі «козацького батька» за сприяння Міського науково-методичного центру юні інтелектуали знайомляться з видатними сучасними істориками Дніпропетровщини.

No Image

До 30-х роковин аварії на ЧАЕС

За ініціативою та участю Дніпропетровської міської організації Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» (голова ради А.В. Суббота) Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д.І. Яворницького (директор Н.І. Капустіна) представляє виставку, присвячену 30-річчю Чорнобильської катастрофи (1986-2016).

No Image

Перфоманс “Демонтаж” Contemporary Dance

27 квітня останній день роботи виставки «Ілюзія поезії». Почнеться демонтаж експонатів. Усі бажаючі зможуть у цей день прийти у музей «Літературне Придніпров’я» з 17-00 до 19-00 і одержати в подарунок будь-який із представлених текстів, віршів, візуальних поезій Максима Бородіна, зустрітися з автором і отримати його автограф.

No Image

Літературно-мистецька виставка “Трьомсин Богатир”

В межах традиційного весняного Свята Івана Манжури та музейної мистецької програми «Казки Придніпров’я» 11 травня 2016 року о 16. 00 в музеї «Літературне Придніпров’я» на пошану українського поета, фольклориста, казкаря І.І. Манжури та до 160-річчя від дня народження українського письменника, поета, перекладача, вченого, казкаря І.Я. Франка відкрилася літературно-мистецька виставка «Трьомсин Богатир».

No Image

Д. І. Яворницький у творах сучасних дніпропетровських авторів

Як одна з найколоритніших постатей української культури Д. І. Яворницький є літературним героєм цілого ряду творів сучасних дніпропетровських авторів. Вчений з широким колом зацікавлень, людина незвичайної долі, з власними поглядами, думками і переживаннями – таким виступає він на сторінках їх драматичних (В. В. Савченко, «Народжений під знаком Скорпіона»), прозових (В. Селіванов (Буряк) «Дмитро Яворницький») та численних поетичних творів (М. О. Сарма-Соколовський «Остання Січ. Дм. Яворницькому»; Г. Н. Прокопенко «Яворницькому»; Яр Славутич «Дід із Січеслава. Пам’яті Д. І. Яворницького»; О. С. Завгородній «Цеглини будинку, де жив Яворницький»,