No Image

Історичному музею 171 рік!

31 березня 1849 р. в газеті “Катеринославські губернські відомості” (додаток до № 12) було опубліковано повідомлення “Про устрій громадського музеум в місті Катеринославі”.

No Image

Жертви епідемій 19 ст. на Катеринославщині

Поговоримо про відомих мешканців Катеринослава, які стали жертвами пандемій XIX століття. Найбільш страшними були епідемії холери 1848-1849 років та 1866 року. Число жертв вимірювалося тисячами осіб. Точні підрахунки, на жаль, не велися. Великою мірою постраждали бідні верстви населення Катеринослава. Але хвороба забирала життя й представників еліти, видатних людей міста.

No Image

Бронзові дзеркала в колекції історичного музею

В сонячний, але доволі прохолодний день ловіть нову порцію цікавого від відділу археології ДНІМ. Серед всіх предметів, які нас оточують у повсякденному житті, мабуть найзагадковішим є дзеркало. З ним пов’язана купа забобонів, ритуалів, містичних історій.

No Image

Музей приєднався до акції #QuarantineChallenge

Дорогі наші відвідувачі, поки ми на карантині, то готові поділитися з Вами справді крутою та цікавою ідеєю. Пам’ятаєте #dollypartonchallenge? Так от, нещодавно музей Леопольда (Відень, Австрія) запустив новий #QuarantineChallenge, актуальну тему останніх тижнів. Як Ви вже здогадалися, то цей челендж присвячений виклику карантину.

No Image

І.І. Ловягін – мер-“довгожитель”

Восени цього року на нас вкотре чекають виборчі перегони — перевибори міських та обласних рад та очільників міста та області. На горизонті й чергові вибори міського голови. Посада міського голови в нашому місті існує з 1787 р. Перед «мерськими» виборами доречно згадати персону, яка займала посаду міського голови рекордний термін. Хто ж він, цей «мер»-довгожитель?

No Image

Фонди музею поповнилися експонатами, пов’язаними з війною в Афганістані

В березні співробітники відділу історії України сучасного періоду описали та здали до фондів ДНІМ колекцію речей військових — обмеженого контингенту радянських військ в Демократичній Республіці Афганістан (1979-1989), що передав розформований Музей історії комсомолу Дніпропетровщини.

No Image

Поради від історичного музею під час карантину

Карантин — це звісно справа серйозна, але сидіти вдома і нічим не займатися теж не наш варіант! ДНІМ вирішив зробити для Вас та Ваших дітей невеличкий список цікавих інтерактивів та занять з історичної тематики, які можна зробити вдома, не докладаючи безлічі зусиль.