No Image

“Інтелектуал, державник, патріот” (книжкова виставка, присвячена 140-річчю від дня народження В.К. Винниченка)

В науковій бібліотеці Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького відкрита чергова книжкова виставка. Вона присвячена одній з ключових постатей української історії й культури перших десятиліть XX століття.

No Image

Результати проведення референдуму в Дніпропетровській області про вихід України із складу СРСР

В статті висвітлюється процесс проведення та результати референдуму про вихід України із складу СРСР, що відбувся 1 грудня 1991 року, у Дніпропетровській області. В статті подані данні голосування по містам та районам Дніпропетровської області.

No Image

НеЛекція “Центр міфу – жінка: від кам’яного віку до Троянської війни”

В рамках лекції будуть розкриті уявлення про жінку та її сприйняття суспільством у найдавніші часи (від палеоліту до доби фінальної бронзи). Ви дізнаєтеся про іпостасі жінки: жінка-першопочаток, жінка-птах, жінка-змія, жінка-деміург.

No Image

Будівництво нових житлових масивів у Дніпропетровську: “Парус”, “Покровський”, “Червоний камінь”

В статті висвітлюється історія зведення трьох житлових масивів у Дніпропетровську, окреслені загальні етапи, принципи і характерні особливості їх розбудови. Окрему увагу приділено авторам і очільникам будівництва – архітекторам, представникам потужної Дніпропетровської школи, наведені їх творчі біографії. У статті згадуються предмети з музейних колекцій ДНІМ, що є свідками цих подій, окреслюється їх загальний репрезентативний потенціал.

No Image

НеЛекція “Собаки в міфах і легендах”

На майданчику біля музею 12.07.2020 о 19.00 відбудеться наша третя зустріч, присвячена тисячолітньому другу – собаці. Цього разу – «Коло казок» збере бажаючих розповісти і послухати міфи, легенди, байки та казки про собак.

No Image

Вибори у Верховну Раду СРСР 1979 р. на прикладі Дніпропетровської області

В статті висвітлюється процедура проведення виборів до Верховної Ради СРСР та їх результати на прикладі виборів до Верховної Ради СРСР 1979 року у Дніпропетровській області. Приводиться інформація про кандидатів у Верховну Раду СРСР на виборах 1979 року, кількість голосів громадян по містам та районам Дніпропетровської області та написи на бюлетенях, які робили виборці приходячи голосувати на дільницю.

No Image

ІІ Всеукраїнський форум “Ідентичність в історії: міждисциплінарний вимір”

Запрошуємо всіх бажаючих на ІІ Всеукраїнський форум «Ідентичність в історії: міждисциплінарний вимір», який відбудеться 16-17 липня у Дніпропетровському національному історичному музеї імені Д.І. Яворницького.

No Image

Представники історичного музею відвідали Донеччину

8 липня представники нашого музею були запрошені у якості експертного середовища на громадське обговорення проекту створення “Музею українсько-російської війни” та виставки “Стежками неоголошеної війни” до м. Краматорська.