No Image

Римські Сатурналії та християнський календар. Свято Сатурна.

Передісторія Багато святкувань та обрядів у християнській церкві є пережитками старих язичницьких обрядів, які проникли в християнство Західної і Східної церкви через місцеві язичницькі традиції, що раніше існували в Римській імперії, яка зрештою вступила, на шлях християнства.

No Image

Презентація колективної монографії про Олеся Досвітнього

27 грудня 2022 р. о 14:00 у музеї «Літературне Придніпров’я» (просп. Д. Яворницького, 64) відбудеться презентація колективної монографії про життєвий шлях і творчу спадщину письменника та публіциста, редактора й політика, одного з керівників ВАПЛІТЕ – Олеся Досвітнього.

No Image

25 грудня чи 7 січня: коли правильно святкувати Різдво?

В канун Різдва – одного з найбільших християнських свят – сам час велить нам поговорити про календарі та дати. До речі не всі православні святкують Різдво 7-го січня, але тільки деякі православні церкви, які продовжують жити за юліанським календарем.

No Image

Квест до Дня Збройних сил України разом з Kahoot!

Шановні наші друзі, наразі деякі наші співробітники перебувають на фронті у зоні бойових дій. Ми вирішили їх підтримати збором коштів, розробивши цікаву вікторину “Історія українського війська” на базі Kahoot.

No Image

Цікаві історії: австрійські футболісти у стінах музею

В 1928 році австрійці зіграли 2:2 проти збірної міста, і поступилися збірній металістів 3:0. Тоді 14 футболістів і відвідали стіни нашого музею, залишиви відгук в книзі “почесних відвідувачів”. Чи грали вони у футбол з Яворницьким- невідомо, але музей їм сподобався.