Європейський слід в історії Південно – Східної України: Французька Дружківка і Торецьк Бельгійський

«Знавці із захопленням мацали руками і цокали язиками, побачивши у 1900 році в Парижі небачену 100 – метрову рейку Дружківського заводу в Донбасі» – писали журналісти про Всесвітню Виставку в Парижі 1900 року, додаючи інформацію про те, що рейка була вкрита тонким шаром золота і отримала вищу нагороду Виставки – «ГРАН ПРІ». Історія цієї події наступна.

Онлайн-лекція “Герої Небесної сотні: люди та цінності”

21 лютого відзначаємо День пам’яті Героїв Майдану. Але в цей день потрібно говорити не лише про загиблих учасників мирного мітингу, який переріс у протистояння не на життя, а на смерть. Цей день потрібно починати з розповіді про цінності, захищати які активні громадяни вийшли на майдани країни. Адже свої майдани та протистояння були ледь не в кожному великому чи малому місті Україні – і в Дніпрі, і в Запоріжжі, і в Харкові…

Європейський слід в історії Південно – Східної України: Маріуполь – Вікно в Європу

Маріуполь – велике промислове і портове місто Приазов’я з біржею і таможнею. Протягом Х1Х ст. через нього велась торгівля хлібом з Європейськими державами, а з кінця Х1Х ст. ще й металом. Тому в місті знаходились віце-консульства восьми європейських держав: Австро–Угорщини, Греції, Італії, Німеччини, Великобританії, Іспанії,Бельгії, Франції, Туреччини. ТОМУ Й НАЗИВАЛИ МАРІУПОЛЬ- «ВІКНОМ У ЄВРОПУ»!

Міжнародний день материнської мови в історичному музеї

Міжнародний день материнської мови в Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Д.І. Яворницького. Запрошуємо долучатися до дискусії у форматі “наживо”, або ж очікуйте відео-публікацій доповідей на сторінці музею у Facebook.

Лекція “Секс та кохання в Стародавньому Римі”

Дорогі друзі, продовжуючи традиції музейного лекторію та з нагоди Дня усіх закоханих, запрошуємо вас до музейного освітнього хабу (пр. Д. Яворницького 18) на лекцію Владислава Дудка “Секс та кохання в Стародавньому Римі”.

No Image

Інтерактивні читання “Навчаю нявчати й книжки читати”

У п’ятницю, 10 лютого о 12:00 у музеї «Літературне Придніпров’я» відбудуться інтерактивні читання «НАВЧАЮ НЯВЧАТИ Й КНИЖКИ ЧИТАТИ» для наших маленьких відвідувачів та не дуже серйозних дорослих, які полюбляють дитячі віршики.

Виставка “Вийшов півник погуляти, по стежині біля хати”

07.02.2023 Dmytro Muradov 0

У музеї «Літературне Придніпров’я» створена нова виставка «Вийшов півник погуляти, по стежині біля хати» – перша частина літературно-мистецького проєкту-диптиху, присвяченого дитячій книзі Придніпров’я доби Незалежності.

No Image

Європейський слід в історії Південно–Східної України: Костянтинівка Бельгійська

Все почалось у 1895 році, коли в Брюсселі (Бельгія) на rue deFericho, 9, було створене акціонерне товариство Verreries et Usines chimigues du Donets a Santourinovka – Донецьке товариство скляних і хімічних заводів в Сантуринівці з основним капіталом у 5,5 млн франків. Правління випустило 22000 акцій по 250 франків і купило у власника села Сантуринівка грека Номікосова 210 десятин землі за 6756, 75 рублів золотом. Протягом 1896-1900 рр. бельгійці побудували тут скляний, пляшковий, хімічний, дзеркальний і керамічний заводи, що працювали протягом всього ХХ сторіччя.